Tournée Générale by women: bezoek aan Brouwerij Emelisse

Ik keek er lang naar uit om een bezoek te brengen aan de Zeeuwse brouwerij Emelisse in Kamperland. Met de Tournée Générale by women was het eindelijk zover. Inmiddels werkt brouwmeester Kees Bubberman alweer vijf jaar in de brouwerij. Met veel passie laat hij ons het brouwdomein zien. “We doen niet aan marketing en willen vooral ook een beetje exclusief blijven. Alhoewel onder marketing valt eigenlijk ook dat we een keuze maken in waar we onze bieren willen verkopen. Inmiddels exporteren we naar onder andere de VS, Scandinavische landen, Frankrijk en Spanje, noem het maar op. Om in volume te kunnen groeien hebben we onlangs extra lageringtanks laten plaatsen. Op jaarbasis gaan we nu uitkomen op zo’n 150.000 liter.”

Emelisse en een klooster
De naam Emelisse is afkomstig van een verdronken dorpje waarop de brouwerij gebouwd is. Ooit was er in dat dorpje ook een klooster waar bier gebrouwen werd. Er wordt zelfs beweerd dat de stenen van dat klooster in de bouw van de nieuwe brouwerij zitten. Mooi romantisch verhaal natuurlijk zegt Kees waarmee het bestaansrecht van de brouwerij aan de regio is gekoppeld. “Onze brouwerij is voor Zeeland tijdens de zomermaanden een belangrijke trekpleister. We werken daarom ook veel samen met  Zeeuwse gemeentes. Natuurlijk brouwen we een streekproduct echter eerlijk is eerlijk onze ingrediënten zijn niet uit de streek. We importeren hop uit bijvoorbeeld Tsjechië en de Verenigde Staten en onze mout komt zelfs uit Bamberg in Duitsland.”

Extreme bieren
Brouwerij Emelisse brouwt geen gangbare bieren zo zegt Bubberman. “We zoeken altijd de grenzen op en experimenteren. Daarbij heb ik regelmatig contact met Menno Olivier van Brouwerij De Molen of werk ik samen met kleine brouwerijen buiten Nederland. Naast de bekende blond, dubbel of tripel gaan we verder en op zoek naar minder gangbare smaken. We hebben veel Amerikaanse trends in onze bieren verwerkt. Het succes waarmee Emelisse bekendheid kreeg is de Imperial Russian Stout. Inmiddels is het assortiment uitgebreid met onder andere een Black IPA, DIPA, TIPA, een rauchbier, Espresso Stout en de nieuwste aanwinst is een Earl Grey IPA die samen met de Engelse brouwerij Marble Brewery is gebrouwen.”

 

De toekomst
“Onze brouwerij blijft groeien. In het pand zit ook een restaurant, die heeft overigens een andere eigenaar. Natuurlijk hopen we dat de ruimte van het restaurant steeds kleiner wordt en de brouwerij steeds groter. De grote vraag blijft altijd, wanneer ga je uitbreiden of niet. Voorlopig blijven we ons focussen op kwaliteit en gestage groei. We maken zoals eerder gesteld een bewuste keuze in waar ons bier wel en niet verkocht wordt om zo een goede en gedegen verkoopbasis te behouden,” aldus de gepassioneerde brouwer Kees Bubberman.

 

Voor meer informatie over de brouwerij kijk op www.emelisse.nl/home. Hieronder tref je een video-impressie aan van een aantal minuten van de Tournée Générale by women!

De komende weken verschijnt er uiteraard ook een uitgebreid verslag van het bezoek aan Brouwerij Halve Maan en Bosteels.

 

Lees ook:Brouwerij Emelisse breidt fors uit
Lees ook:03-07-’11: Bierlunch Brouwerij Emelisse
Lees ook:“België is allang niet meer het bierland bij uitstek”
Lees ook:Ontmoet de man achter Kees en proef zelf hoe lekker bier kan zijn
Lees ook:Tournée Générale by Women: De beleving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.